Populära spelteman genom tiderna

Ett tema är alltid något spelskapare har i åtanke när de utvecklar ett spel. Det finns teman för alla möjliga smaker idag, men det kommer alltid finnas teman som är mer populär än andra. Anledningen bakom detta kan så klart variera en hel del, men ett tema är nästan alltid en utgångspunkt för en spelidé.

Fantasy

Fantasytemat är fullt att magi och episka hjältar, kamper mellan gott och ont, och många andra klassiska troper. Fantasy är kanske ett av de mest populära temana någonsin och är något vi kan se i nästan alla spelgenrer. Oavsett om det handlar om strategi, action, äventyr eller pussel finns det nästan alltid mängder av exempel som kan tas upp. Fantasytemat är dock speciellt populärt i genrer som RPG. Är det någon genre där man stöter på det mer sällan skulle det nog kunna vara FPS, men det går som sagt att hitta överallt. Till och med slots spel använder sig titt som tätt av fantasyteman.

Sci-fi

Sci-fi blir ett väldigt brett koncept då det tekniskt sett kan handla om något som är allt från 10 år in i framtiden till tusentals år framåt. Vid kortare steg lägger man ofta fokusen på någon speciell form av ny eller förbättrad teknologi som haft en start inverkan på världen eller samhället där spelet tar plats. Sci-fi har också hamnat i den intressanta situation där en spelskapare målat upp en väldigt futuristisk bild av den snara framtiden och sedan har vi idag passerat tiden då spelet skulle utspela sig. Och det finns nog inget fall där framtidsvisionen inte har åldrats ganska illa på något sätt. Detta är dock något som belyses ännu bättre i filmvärlden. Sci-fi-temat kan också hittas i många olika spelgenrer. Det finns flera populära exempel i många av de största genrerna, som action, FPS, simulation och strategi.

Nutid

Nutid kanske inte först känns som ett riktigt tema. Men det är faktiskt väldigt fördelaktigt i många sorters spel. Tänk bara på majoriteten av sport- och racingspel. De som spelar dessa spel vill helst ha tydlig verklighetsförankring för att exempelvis kunna spela sitt favoritlag i en sport eller köra en modern bil de älskar designen av. Nutidstemat är också ofta använt i exempelvis skräckspel där temat hjälper till att sätta spelaren i positionen genom att använda en väldigt normal och igenkännbar omgivning. När då skräckelementet introduceras upplevs det ofta som mer verkligt.